18 apr

Serge Vandercam

Serge-VandercamSerge Vandercam, 1924-2005, født i København

Serge Vandercam boede mange år i Belgien. Vandercam begyndte sin kunstneriske karriere som fotograf, han eksperimentere med fotografiet, og opdagede den abstrakte billedverden, de mest almindelige genstande og omgivelser fik ukendte komplekse former og en magisk kraft. I 1949 i Cobrahuis i Rue de Marais i Bruxelles, Cobra-gruppens hovedkvarter, mødte han Dotremont,Alechinsky og andre unge kunstnere, der søgte nye veje i udtryk og form. Vandercam var som maler autodidakt, hans første billeder var ekspressive farvekompositioner, senere blev hans arbejder mere lyriske. Emnet i hans billeder var en tragisk historie om en fugl, der forsøgte at stige op som fugl Føniks, med som tyngdekraften bandt til jorden.

Vandercam deltog i 1949 i alle Cobra-gruppens aktiviteter.

Fra 1961-63 boede han i Albisola i Italien, hvor han, sammen med Asger Jorn udførte keramiske arbejder og etablerede venskaber med Wilfreda Lam, Fontane, Manzoni og billedhuggeren Fabbri.

I 1962 var Vandercam på en rejse til Danmark, hvor han i Silkeborg Museums arkæologiske samling så og blev fascineret af Tollundmanden, der blev et gennemgående tema i hans arbejder.