04 aug

Kunst trækker turister til Sydfyn

536119_0_0_0_0_0_0_2 Litten Gervang indehaver af Galleri Flindtholm i Hundstrup.

Kunst trækker turister til Sydfyn
Galleri Flintholm viser international kunst
En tredjedel af gæsterne kommer fra Sjælland, den anden tredjedel fra Jylland og den sidste fra Fyn.

Galleri Flintholm på godset af samme navn trækker med 700 smukke kvadratmeter i den gamle kampestenslade hvert år mange gæster til Sydfyn.

Her fik Litten Gervang og gemalen Jens Heimburger for fem år siden 780.000 skattepligtige kroner fra Mål 2-midlerne til at renovere den gamle driftsbygning, som havde stået ubenyttet hen i tre årtier.
I materialer stod ombygningen i 3,5 millioner kroner, men dertil kommer et større beløb, som Litten Gervang ikke tør sætte tal på.

– Det var en totalrenovering, og det havde været nemmere at rive det hele ned og bygge nyt.

– Men det er en glæde for dem, der kommer, og vi ville gerne bevare den historiske bygning, siger galleriejeren.

Den gamle driftsbygning rummer i øjeblikket kunst af den spanske kunstner Santiago Picatostes. Den store sal har fem skiftende udstillinger om året, mens den permanente udstilling på første sal rummer 70-80 værker af galleriets fast tilknyttede kunstnere.
Litten Gervang har gennem tiden trukket publikum til den gamle herregård med navne som Jørgen Nash, Asger Jorn, Robert Jacobsen og Sam Francis.

– Udstillingerne skal være værd at køre flere timer efter, for folk kommer ikke tilfældigt forbi Hundstrup. Det er kunst, man typisk ser i storbyerne, siger galleri-ejeren.

Hun guider gerne gæster videre til lokale restauranter og kroer og skaber på den måde omsætning i lokalsamfundet.

Ifølge Litten Gervang skal man være parat til at lægge mange timer i en forretning som et galleri, hvis der skal være en forretning i det. Hun tager 20 kroner i entré, så de indtægter er overskuelige og giver ikke engang til opvarmning.

– Det giver lidt til rengøringen, og et galleri som dette bliver aldrig en glimrende forretning fra dag ét, siger Litten Gervang.

Forfatter
Morten Vilsbæk