19 mar

Karel Appel

Karel Appel

Karel Appel

Karel Appel, f. 1921 – d. 2006
Produkter til salg fra Karel Appel – KLIK HER

Karel Appel var en hollandsk maler, billedhugger og keramiker. Appel studerede ved det statslige akademi i Amsterdam fra 1940–1943.

I 1948 er han med til at danne nederlandse experimentele group med tidsskriftet reflex, og senere samme år er han en af de seks, der underskriver Cobras manifest i Paris. Til hans store produktion af malerier kan lægges grafik og illustrationer, skulpturer, keramiske arbejder og en lang række store udsmykninger af bygninger og rum.
Med sine farver og barnlige streg forfører han de fleste af os; fordi vi genkender os selv, genkender barndommen og fantasien i hans billeder.

Som 19 årig optages han på Rijksacademie i Amsterdam hvor han studerer fra 1940-43. Frem til 1947 er han især inspireret af Picassos abstrakt-kubistiske verden, men fra 1947 eksperimenterer han sig frem til det lette udtryk der kendetegner barnetegningen og som bunder i oprindeligheden. Hans uspolerede motivverden af barnevæsener og dyr, beskrives i denne periode med stærke, klare farver omsluttet af skarpe sorte konturer. Mens motivverdenen bibeholdes opløses udtryksformen i begyndelsen af 1950’erne og bliver mere fri og følelsesbetonet. Også farvemængden bliver brugt mere hæmningsløst, og i en periode maler han nærmest tredimensionelle billeder.