04 aug

Fra kostald til internationalt kunstgalleri

Fra kostald til internationalt kunstgalleri

22. november 2003 01:00
Af: JANNE MULVAD JEPPESEN, fyens.dk
Fra kostald til internationalt kunstgalleri
HUNDSTRUP: Lørdag den 29. november åbner et stort galleri med moderne kunst på Flintholm Herregård. Kvinden bag er den 41-årige Litten Gervang, som er gift med den tidligere politiker og nuværende reklamemand Jens Heimburger.

Galleri i kostald

Omgivelserne er klassiske, men selv om Litten Gervang sidder i en mørk chesterfieldsofa i Flintholms bibliotek og drikker te af musselmalet porcelæn, ligner hun ikke en traditionel herregårdsfrue. Den sygeplejeuddannede kunstelsker er iført moderigtige cowboybukser og skjorte, og bruger gerne en tilfældig bog fra den bugnende reol som bordskåner.

Ikke desto mindre er det Litten Gervang, Jens Heimburger og deres tre børn, der nu residerer på den gamle Flintholm Herregård. Men det er ikke kun beboerne på herregården, der er blevet skiftet ud.

Køernes båse i herregårdens kampestenslade er væk, og der er blevet gjort plads til moderne kunst af danske og internationale kunstnere. Det er nemlig her, Litten Gervang har indrettet sit galleri.

30 douglasgraner

Efter tre en halv måneds intensiv indsats af 20-30 håndværkere, er galleriet nu endeligt klart. Kun de gamle loftsbjælker sladrer om, hvad her var engang.

De brede planker på galleriets gulv er funklende nye – 30 firsårige douglasgraner fra Flintholms skove måtte lade livet og er nu klar til at blive betrådt af de 10-15.000 tusind gæster, Litten Gervang håber vil finde vej til Flintholm i løbet af det første år.

Indgangen til galleriet sker gennem en gammel kornsilo, der er blevet malet hvid og har fået en muret kuppel på.

– Den er speciel, den kuppel, siger Litten Gervang og fortæller, at murermesteren, der lavede den, aldrig havde haft sådan en opgave før.

Galleriet har fået 780.000 kroner fra det sydfynske Mål 2-projekt. Det har givet Litten Gervang mulighed for at gøre mere ud af indretningen og vælge nogle dyrere materialer end ellers.

– Vi var meget glade for at få støtten. Det bekræfter mig også i, at det er det rigtige, jeg laver, siger hun.

Cobra-kunst

Litten Gervang starter med at udstille værker af Mogens og Grete Balle. Mogens Balle var med i Cobrabevægelsen og et naturligt valg som den første udstiller i galleriet, der især vil lægge væg til kunstnere, der følger i Cobra-folkenes fodspor.

– Det bliver abstrakt og koloristisk, siger Litten Gervang, og tilføjer:

– Udelukkende moderne.

Kendere og nysgerrige

Litten Gervang håber, at galleriet vil tiltrække kunstsamlere, men understreger, at der er noget at komme efter for alle. Hvis man ikke har lyst til at køre hjem med en Asger Jorn i bagagerummet, sælger Litten Gervang også plakater og postkort – eller man kan bare kigge.

– Det er både for kendere og for nysgerrige, siger Litten Gervang og forklarer, at stueetagen af den tidligere kostald skal bruges til skiftende separatudstillinger af en eller to kunstnere, mens gæsterne på 1.sal kan finde en permanet udstilling, hvor der er mange forskellige kunstnere at vælge imellem.

– Hvis man kommer langvejs fra og ikke lige kan lide den udstillede kunstner, kan man bare gå op ad trappen og gå på opdagelse, siger Litten Gervang.

Galleri Flintholm holder åbent torsdag til søndag.