17 mar

Corneille

CorneilleProdukter til salg fra Corneille – KLIK HER

Corneille, f. 1922 i Liège, Belgien, d. Paris 2010.
Kendt for sin medvirken i CoBrA gruppen, der blev stiftet i 1948. Med årene udviklede han en mere enkel og dekorativ stil med stærke farver.

Han deltog sammen med den hollandske eksperimentelle gruppe på Jorns initiativ i Høstudstillingen 1948. Han var medunderskriver af Cobras manifest november 1948 sammen med Jorn, Constant, Dotremont m.fl. Han udførte under ophold i 1949 i Danmark et vægfelt i børnehaven, Hjortøgade og dekorerede sammen med Karel Appel og Constant keramikeren Erik Nyholms hus i Funder. Han har senere ofte udstillet på danske gallerier separat og sammen med andre kunstnere fra Cobra-gruppen.

Litteratur:
Christian Dotremont i: Frie Kunstnere, Cobra-biblioteket, 1950; Gunnar Jespersen: De abstrakte, 1967 (2. udg. 1991); samme: Cobra, 1974; Willemijn Stokvis: Cobra, Amsterdam 1974; Jean Clarence Lambert: Cobra, un art libre, Paris 1983.

Artikel i Politiken

Cobra-maleren Corneille er død
Den hollandske maler Corneille, som var med til at danne avantgardebevægelsen Cobra sammen med danske Asger Jorn, er død i Frankrig.

Cobra. Hollandske Corneille udstillede sine mallerier i Danmark i 1997. Arkivfoto. – Foto: Thomas Borberg
COBRA. Hollandske Corneille udstillede sine mallerier i Danmark i 1997. Arkivfoto. – Foto: Thomas Borberg

Den hollandske maler Corneille, som var med til at danne avantgardebevægelsen Cobra, er død, 88 år, oplyser det hollandske Cobra-museum.

Det hollandske nyhedsbureau NOS skriver, at han døde i Frankrig, hvor han boede og arbejdede.

Corneille, der var døbt Guillaume Cornelis Beverloo, blev født 3. juli 1922. Han var en af drivkræfterne bag Cobra, som blev dannet af kunstnere i København, Bruxelles og Amsterdam, og som var aktiv i årene 1949 til 1952.

Farver og former
Gruppen dyrkede en total frihed med farver og former, og gruppen dyrkede kunstnerne Paul Klee og Joan Miro.

Blandt Cobras andre medlemmer var Karel Appel, Constant, Christian Dotremont og Asger Jorn.