07 dec

CoBrA

  • COBRA at Flintholm

CoBrA

COBRA

CoBrA

CoBrA var en europæisk avantgarde bevægelse som var aktiv mellem 1949 og 1951. Navnet på bevægelsen er skabt af Christian Dotremont og dannet af forbogstaverne på medlemmernes hjembyer: København (COpenhagen), BRuxelles og Amsterdam.

CoBrA blev dannet ved en fusion af den danske gruppe Høst, den hollandske gruppe Reflex og Den Belgiske Revoulutionære Surrealistiske Gruppe.

Billedkunstnerisk er gruppen kendetegnet ved en abstrakt ekspressiv stil med inspiration i børnetegninger, nordisk mytologi etc. Gruppen ønskede eksperimentel fornyelse af det eksisterende kunstudtryk og mange havde afsæt i den eksisterende surrealisme. I modsætning til surrealisterne ønskede CoBrA-kunstnerne et abstrakt formsprog, der i større grad kunne udtrykke det ubevidste, som også surrealisterne ønskede.

CoBrA havde desuden en markant politisk og social dimension, der var baseret på en kritik af samtidens koldkrigs-samfund.

Der er et CoBrA-museum i Amstelveen, Holland.

Nogle danske medlemmer

Bruxelles

Amsterdam

Høst var en kunstnergruppe sammensat af naturalister og abstrakte kunstnere, der eksisterede fra 1939 til 1949. Gruppen bevæger sig meget over i det abstrakte udtryk, og naturalisterne begynder at melde sig ud fra 1945 og frem. Enkelte abstrakte kunstnere melder sig ud, og gruppen opløses i 1949. Gruppen er en af forløber for CoBrA.

Medlemmer i Høst

Gruppe SPUR (D. Kunzelmann. H. Prem, H. Sturm, H.P. Zimmer) bliver dannet i München under indflydelse af Jorn. Til at begynde med var SPUR en ren kunstnerisk gruppering, men udviklede sig hurtigt til en æstetisk-politisk bevægelse. Udgiver magasinet SPUR.