17 mar

Carl-Henning Pedersen

Carl-Henning PedersenCarl-Henning Pedersen 1913-2007
Produkter til salg fra Carl-Henning Pedersen – KLIK HER
København, Danmark
Billedkunstner, keramiker. Medlem af Cobra

Carl-Henning Pedersen blev født i 1913 i København. Hans familie tilhørte arbejderklassen og Carl-Henning Pedersen voksede op med et stærk politisk engagement. Som ung drømte han om at blive komponist eller arkitekt. Et ophold på Den Internationale Højskole i 1933 fik imidlertid afgørende betydning for hans fremtid. På højskolen mødte han Else Alfelt og hun introducerede ham til malerkunsten. Parret blev gift året efter og i 1936 debuterede de begge på Kunstnernes Efterårsudstilling i København, Carl-Henning Pedersen med 4 abstrakte billeder og Else Alfelt med 2 naturalistiske malerier.

I 1939 drog Carl-Henning Pedersen på den obligatoriske kunstneriske dannelsesrejse til Paris – til fods og i selskab med to rugbrød og 50 danske kroner! Her så han værker af de internationale malere, bl.a. Picasso, Matisse og Chagall. På hjemvejen stoppede han i Frankfurt Am Main for at se udstillingen ”Entarteden Kunst”.I 40’erne engagerede han sig i Høstudstillingerne og tidsskriftet Helhesten, to væsentlige organer for de danske abstrakte kunstnere.

Carl-Henning Pedersen blev en af de grundlæggende medlemmer af Cobra, da bevægelsen dannedes i 1948 og her fandt han ligesindede kunstnere, der delte hans ideer om en kunst baseret på frihed, fantasi og spontanitet. Carl-Henning Pedersens udstillingsaktiviteter tog til op igennem 50’erne, Han modtog Eckersbergs Medalje i 1950 og Guggenheimprisen i 1958. Carl-Henning Pedersens internationale gennembrud kom i 1962, hvor han var Danmarks officielle repræsentant på Biennalen i Venedig. Året efter hædredes han med Thorvaldsens Medalje.